Rozhovor s Davidem Dostalem

Vývoj lékařského softwaru je specifický obor. Jak jste se k němu dostal?

Možnosti moderních technologií mě fascinovaly, co mi paměť sahá. Programovat jsem začal ve dvanácti letech a v patnácti jsem založil svůj první webový portál. Můj otec je gynekolog a pomáhal mi, takže se jednalo o gynekologický portál gyn.de. To asi určilo i moje budoucí směřování.

Přeci jen od portálu k analytickému a archivačnímu softwaru pro gynekology je kus cesty…

Otec ve své praxi využíval naše současné konkurenty a byl strašně nespokojený. Motivoval mě k vývoji software, který by lékařům sloužil lépe. Zlehka jsme na něm začali pracovat v roce 2010. V první fázi jsme chtěli mít ultrazvukové snímky dostupné kdykoliv a odkudkoliv – pustili jsme se tedy nejdříve do propojení ultrazvuku s cloudovým úložištěm, samozřejmě se všemi potřebnými zabezpečeními. K tomu jsme pak stavěli software. O dva roky později dostali vybraní lékaři první verzi na uživatelské testování. Můj otec je dnes naším nejvěrnějším zákazníkem, testuje nové funkce a dodává impulsy pro další vylepšení.

Aplikace FetView nabízí také vlastní uživatelské účty pro pacientky.

Našimi primárními klienty jsou lékaři. Dáváme jim ale do rukou nástroj myFetView, přes který mohou poskytnout skvělou službu svým pacientkám. V uživatelském účtu jim lékař může jednoduše on-line sdílet snímky z ultrazvuků či lékařské zprávy. Ohlasy jsou fantastické.

V čem je systém FetView jedinečný?

FetView dokáže z ultrazvukových snímků „vytěžit“ informace pomocí digitálního zpracování obrazu a ty následně analyzovat pomocí našich patentovaných algoritmů. Aplikace tak umí konkrétní snímek interpretovat a přiřadit mu diagnózu. Je to jedna z možností, které nabízí analýza tzv. „big data“ neboli velkých datových souborů. Každá interpretace a diagnóza je výsledkem analýzy zkušeností a anonymizovaných výstupů stovek tisíc pacientek po celém světě. Věřím, že automatizovaná interpretace lékařských snímků a počítačem asistovaná diagnostika je správný směr do budoucnosti.

Před několika lety bylo o FetView o něco více slyšet i mezi nelékařskou veřejností, a to díky investici od fondu J&T Ventures. Jak to vzniklo a jak funguje tato spolupráce dnes?

Hledal jsem pro projekt FetView investora. Sám jsem se v oblasti financování nových technologických společností pohyboval, takže jsem znal ty správné lidi, mj. investičního manažera J&T Ventures. Dohodli jsme se a investoři poskytli kapitál, který pomohl z projektu vytvořit fungující firmu. S jejich přispěním jsme připravili prototyp aplikace FetView pro vstup na trh. Dnes drží ve firmě necelých třicet procent.

Kde všude je FetView využíváno? A jak si stojí v České republice?

S FetView dnes pracují lékaři ve dvaadvaceti zemích, nejvíce je aplikace rozšířená v Německu. Je to náš domácí trh, kde máme nejlepší kontakty. FetView je také stavěno na míru velmi vysokým německým bezpečnostním standardům, což nám ulehčuje certifikace i jinde ve světě. Obecně jsou ale lékaři poměrně konzervativní a na moderní technologie nemají vždy zrovna myšlenky, takže od prvního kontaktu do reálného uvedení FetView do praxe u daného lékaře někdy uplyne i rok.

Kam plánujete FetView dále rozvíjet?

Dnes nad každým rentgenovým snímkem sedí lékař a stanovuje diagnózu. Díky analýze big data může hned vědět, že se jedná například o zlomeninu, její konkrétní typ, možnosti léčby – a ušetřený čas může věnovat důležitější práci. FetView se do budoucna rozhodně nemusí omezovat jen na gynekologii. Počítačem asistovanou diagnostiku a forenzní analýzu na základě přístrojových dat využijí například zubaři, chirurgové, internisté… Rádi bychom našli strategického partnera z oboru, se kterým bychom mohli pokročit dál a pro kterého by mělo smysl naše postupy využít. Nadále hodláme pracovat na vývoji vlastních algoritmů pro analýzu prenatálních ultrazvukových měření v těhotenství.

Založte si ještě dnes účet